Opis
WWA ECO EPOXY SMOLA ZA DEBELO LJEVANJE DO 9cm SA NEUPOREDIVOM UV OTPORNOSTI- Resoltech 1,4 kg
WWA ECO Epoksidni sustav prozirnog lijevanja na biološkoj osnovi – 37% biobaziranih ugljika u smoli*
– Savršeno bistra i bezbojna
– Izvrsna svojstva otplinjavanja
– Neusporediva UV otpornost
– Vrlo niska viskoznost 1|7
WWA ECO je prozirni epoksidni sustav namijenjen uglavnom za dekorativne primjene, ali također i za znanstvene instrumente.
Tipični predmeti proizvedeni s WWA uključuju river table – ploče stolova, nakit, satovi ili bilo koje druge aplikacije kućišta sa ili bez dodataka.
Potpuno bezbojan i proziran, sustav je kompatibilan s mnogim podlogama kao što su staklo, drvo, beton, kamen, terakota, metali…itd.
Zahvaljujući prednostima više od 25 godina iskustva u formulaciji prozirnih smola za lijevanje, WWA ECO pokazuje iste prednosti kao i klasični sustavi serije WWA kao što je potpuna jasnoća čak i kod velikih debljina, izvrsna UV stabilnost, ultra niska viskoznost za rasplinjavanje zraka i umjerena egzotermnost.
WWA ECO se može bojati pigmentima i bojama .
U smolu se također mogu dodati mnoga punila.
Resoltechov aditiv OPTICAL BRIGHTNER (prodaje se zasebno) osigurat će jedinstvenu transparentnu plavu boja vidljiva samo kada je izložena suncu/UV svjetlu.
RESOLTECH je uvijek bio odgovoran za zdravlje i sigurnost korisnika i svi WWA sustavi ne sadrže otapala i CMR komponente.
Za odljevke u staklenim posudama moguća je fleksibilna izvedba s omjerom miješanja 100/90.
KLJUČNE INFORMACIJE:
Razumijevanje egzotermnih reakcija i učinka mase.
Epoksidne smole su termoreaktivne smole koje znači da oslobađaju energiju u obliku topline tijekom stvrdnjavanja.
Što je gušća količina smole koju lijevate, to se proizvodi više topline, a to je posljedica mase.
WWA ECO smola preporučuje se na maksimalnu debljinu odljevka od 9 cm, iznad ove debljine, proizvedena toplina ne može dovoljno brzo pobjeći iz smole a visoke reakcijske temperature mogu rezultirati žutilo, pukotine i skupljanje (= egzotermno reakcija).
Primjeri u nastavku pokazuju koja dimenzija treba smatrati “debljinom” ovisno o oblik. Narančaste strelice pokazuju najviše granična dimenzija za izlazak topline.
Međutim, debljina nije jedina prepreka parametar, količina odljeva također utječe na egzotermna temperatura kao i materijal kalupa.
Koji drugi parametri utječu na egzotermiju?
– Temperatura smole/učvršćivača:
Temperatura skladištenja uvelike utječe na egzotermnu temperaturu.
Što je toplija početna temperatura proizvoda, to je egzotermnija veća.
Ipak, skladištenje i korištenje proizvoda na niža temperatura od 20°c se ne preporučuje jer niska temperatura utječe na viskoznost smole te povećati i utjecati će na prirodna svojstva otplinjavanja smole. Sobna temperatura: Što se tiče temperature skladištenja, sobna temperatura na kojoj se koristi smola ima veliki utjecaj na egzotermni vrh.
WWA smole ne smiju se lijevati kada je sobna temperatura je iznad 23°C pri lijevanju vrlo debelih količina.
Naprotiv, niža sobna temperatura će smanjiti egzotermnost i stoga će omogućiti izlijevanje većih debljina.
Ovo je osobito važno poduzeti u obzir ljeti gdje može biti potrebno baciti samo u klimatiziranim prostorijama.
Ukratko: ako, na primjer, planirate lijevati vrlo velike umjetničke predmete, najbolje je to učiniti u zimi kada će temperatura prirodno biti niska u vašoj radionici (samo trebate napraviti- provjerite jeste li smolu čuvali na temperaturi iznad 20ºC prije miješanja) – ili da provjerite imate li zraka klimatizirana soba.
– Materijali kalupa: Materijali koji se koriste za izradu kalupa mogu biti toplinski izolacijski ili toplinski vodljivi.
Izolacijski kalup (od drva ili pjene) neće pomoći smoli da rasprši kalorije koje stvara reakciju i time će povećati egzotermnu temperaturu.
Naprotiv, metalni kalup će se poboljšati difuziju topline i sniziti egzotermnu temperaturu
Otpornost na toplinu:
Toplinska otpornost WWA ECO dana je kao TG, to je temperatura staklenog prijelaza.
Iznad ove temperature, mehanička svojstva se počinju smanjivati - smola će postati fleksibilnija.
Ovaj fenomen iako je potpuno reverzibilan kada se temperatura smanji.
Međutim, TG iznad maksimalne temperature uporabe nije uvijek potreban.
Na primjer, debeli premaz na ploči stola ne treba visoku TG, naprotiv ako je ploča stola potpuno napravljen od smole tada se preporučuje TG od 45°C.
Kada je smola dosegla svojstvo toplinske otpornosti?
Smolama koje se sporo stvrdnjavaju također je potrebno vrijeme da postignu otpornost na toplinu (TG).
U slučaju da trebate ubrzati ovaj proces stvrdnjavanja, dodatno stvrdnjavajući smolu nakon što prođe svoj gel i svoju “b fazu” (što znači da je tvrd, ali još uvijek ljepljiv) na 40ºC preko noći omogućit će brzo podizanje TG.
WWA ECO pregled Smola WWA ECO Učvršćivač WWB4 Najveća debljina kubičnog1 volumena na 23°C 9 cm UV otpornost Dobra Potreban usisivač? 2 br Potrebno naknadno stvrdnjavanje ?3 br TG max 50°C % bio osnovanih ugljika u smoli* 37% % bio baziranih ugljika u mješavini* 28% Tipične namjene Veliki odljevci gdje su niski reaktivnost je ključna: riječni stolovi, skulpture, velike ugradnje TG ispitan na DSC, točka infleksije 1 ispitan u PP kalupima jednake duljine, širine i debljine 2 Obavezno vakuumirajte kako biste uklonili mjehuriće zraka iz smjese. 3 Potrebno naknadno stvrdnjavanje kako bi se izbjeglo krhko stanje. *omjer broja atoma ugljika na biološkoj bazi / broja ukupnih atoma ugljika
OMJER MIJEŠANJA:
Sustav WWA ECO / WWB4 Omjer miješanja po težini (kruto) 100/40
Omjer miješanja po težini (fleksibilno) 100/90
Mora se točno pridržavati omjera miješanja.
Nije moguće promijeniti omjer, to bi rezultiralo nižim mehaničkim svojstvima.
Smjesa se mora temeljito promiješati kako bi se osigurala potpuna homogenost
FIZIČKE KARAKTERISTIKE
Miješati : Bistra tekućina 1
Vizualni aspekt WWA ECO : Bistra tekućina WWB4 : Bistra tekućina
Gustoća Reference WWA ECO WWB4 Gustoća na 23°C 1,14 / 0,96
Miješana gustoća na 23°C – 1,04 ISO 1675, tolerancija ± 0,05
Viskoznost ISO 12058.2, ± 15% tolerancije Reference WWA ECO WWB4 Viskoznost na 23°C (mPa.s) 600 80 Mješovita viskoznost na 23°C (mPa.s) – 300
REAKTIVNOST Sustav WWA ECO / WWB4 Vrijeme geliranja na 70mL na 23°C (4cm visoka mješavina) 24h
Vrijeme egzotermnog vrha na 70 mL na 23°C NA*
Temperatura na egzotermnom vrhuncu na 70 mL na 23°C NA*
Mjerenja reaktivnosti realizirana na Trombotech®
*NA: Nije primjenjivo Kao što je ranije objašnjeno, na reaktivnost će uvelike utjecati parametri kao što su količina, oblik, temperatura i plijesan materijala.
Ako je egzoterma kontrolirana i ograničena, minimalno vrijeme za vađenje dijelova je obično 2 do 3 dana na malim dijelovima i 10-14 dana na velikim dijelovima koji bi se mogli deformirati zbog vlastite težine ako nisu dovoljno stvrdnuti (riječni stolovi).
RETIKULACIJA Sustav WWA ECO / WWB4
Omjer miješanja po težini 100/40 100/60 100/90
Tvrdoća Shore D 82 70 13 Shore D tvrdoća izmjerena na 23°C prema ISO 868
PRIMJENA Kako bi se poboljšalo otplinjavanje, proizvode treba čuvati na temperaturi između 20 i 25°C.
Što je smola hladnija, to je viskoznost veća, a što je viskoznost veća, mjehurićima je teže izaći iz smole.
To znači da temperatura skladištenja treba uvijek biti iznad 20ºC.
Međutim, nakon miješanja, ulijevanja i samostalan otplinjavanje (cca 1 h), kalup u koji je ulivena smola može se tijekom stvrdnjavanja staviti u hladniju prostoriju na temperaturama nižim od 20°C jer će to pomoći u izbjegavanju visoke egzotermne temperature i stoga će omogućiti lijevanje debljih slojeva.
Miješanje Faza miješanja je najvažnija. 99% varijacija kvalitete rezultat je lošeg miješanja.
Visoko se preporuča da se pridržavate sljedećih osnovnih pravila:
– Naši omjeri miješanja izraženi su težinom: uvijek koristite vagu i provjerite je li točna – posebno ako je baterija slaba.
– Započnite sipanjem učvršćivača u spremnik za prethodno miješanje.
– Dodajte odgovarajuću količinu WWA smole.
– Temeljito promiješajte, ali polako da ne bude previše mjehurića zraka.
– Nakon što smjesa postane savršeno prozirna i homogena, ulijte je u drugu posudu za miješanje: to se zove dvostruka tehnika miješanja i osigurava da se nepomiješana smola i učvršćivač sa stranica prve posude za miješanje ne koristi.
– Ponovno promiješajte i osigurajte savršenu optičku prozirnost prije lijevanja u kalup.
Lijevanje:
Nakon što smjesa postane homogena, spremna je za izlijevanje u kalup.
Tijekom ove faze mogu se pojaviti mjehurići, ti mjehurići će nestati u roku od 15 minuta.
Stvrdnjavanje:
Što je sloj smole tanji, to će mu trebati više vremena da se stvrdne.
Naprotiv, što je sloj deblji, to će se brže stvrdnuti zbog mase efekta.
Za debele odljevke preporuča se raditi na sobnoj temperaturi ispod 23°C, to će smanjiti rizik od visokog egzotermne temperature
Primjer:
Izrada riječnog stola Odabir drva:
Odaberite suho/osušeno drvo što je ravnije moguće.
Ne ostavljajte koru jer bi bila slaba točka, izvadite ga i brusite rubove gdje je bila kora.
– Stabilizacija drva: Drvo je porozan materijal; neki mjehurići zraka mogli bi izaći iz drva tijekom stvrdnjavanja.
Izbjegnite to, preporuča se premazati drvo slojem epoksida.
Ispunite pukotine, čvorove i sva porozna područja počevši s onim što će biti dno stola, tako da kada stavite dno drveta u smolu, nema zraka i drvo će biti potpuno zarobljeno.
Kao i za svaki stvrdnuti epoksid, morat ćete ga izbrusiti prije nego što na njega nalijete više smole kako biste osigurali prianjanje.
– Tehnike lijevanja:
Jedna od mnogih mogućih tehnika kada se drvo stabilizira sastoji se od izlijevanja tankog sloja smole u kalupu (2 do 3 mm) kako biste izbjegli moguće zračne džepove ispod drva prilikom postavljanja u kalup.
Drvo postavljeno na sloj smole od 2/3 mm, pričvrstite drvo na mjesto kako ne bi plutalo s neljepljivim razdjelnicima između stezaljka i drva.
Sada možete izliti smolu i preliti kalup.
Druga tehnika sastoji se od postavljanja drva u sloj smole, ulijevanja smole do polovice do konačne razine i puštanja da se stvrdne preko noći do faze b (smola se djelomično stvrdnula, ali je još uvijek ljepljiva i možete staviti drvo u nju) dok držite drvo sa stezaljkama.
Sljedeći dan možete ukloniti stezaljke, drvo će se držati na mjestu i sada možete učiniti svoje konačno izlijevanje , prelijte drvo konačnom željenom debljinom smole.
– Debljine odljevka: Kao što je prije objašnjeno, debljina i sobna temperatura ključne su točke za određivanje projekta izvedivost.
Primjer: odljevak 2 m dužine x 30 cm širine x 4,5 cm debljine u 19 mm laminiranom drvenom kalupu u jednom pucanje je moguće ako je sobna temperatura između 18ºC i 20ºC, ali isto lijevanje na 23ºC prostorije temperatura bi dovela do zagrijavanja smole tijekom stvrdnjavanja i uzrokovala žutilo, pukotine i skupljanje.
Ovaj znači da samo 4 ili 5 ºC temperaturne razlike mogu biti kritične.
Igrajte na sigurno: U slučaju sumnje, izlijte 2 puta jednake debljine za svaki odljevak.
– Korištenje prozirnih nijansi na bazi smole: nijanse daju sjajne aspekte boje, ali nemoguće je postići istu boju pri svakom miješanju.
Najbolje je odjednom nijansirati svu smolu koju planirate koristiti.
Sedefni prah i metalni prah i ljuskice također mogu se koristiti.
Provjerite jesu li sve nijanse ili punila kompatibilna s epoksidom prije upotrebe.
– Stvrdnjavanje: WWA ECO+WWB4 sustav sporo stvrdnjava i kao rezultat toga, otpornost na temperaturu se također polako povećava.
Ako trebate povećati otpornost na temperaturu, nakon što se smola prvo stvrdne, zagrijavajte je na 40ºC preko noći.
– Poliranje: WWA ECO dobro brusi i polira zbog svoje izvrsne tvrdoće.
Najbolja praksa uključuje početak od 180 zrna i mokrim brušenjem od 400 granulacija pa nadalje do 2000 granulacija i zatim korištenjem bilo koje dostupne paste za poliranje.
– Lakiranje: Radi uštede vremena moguće je lakirati sustav WWA ECO/WWB4, brusni papir od 180 grit do 400, prašinu isključiti i očistiti etanolom.
Isperite pištoljem za prskanje.
Efekti/Uzrok/Rješenja
Efekt: Mješavina nije potpuno jasna, neka vidljivi su «vlakna».
Uzrok: Smjesa nije dobro promiješana – homogena
Rješenje: Miješajte dok smjesa ne postane potpuno bistra
Efekt: Mjehurići zraka ne ide prema površini, zalijepljeni su po stjenkama ili na predmetu
Uzrok: Mjehurići su zapeli zbog kapilarnosti ili zbog oblika
Rješenje: Prethodno natopite sve površine smolom za lijevanje ili vakumirajte smjesu.
Efekt: Smola se otvrdnula ali još ima vlakna
Uzrok: Stvrdnjavanje nije 100% dovršeno ili smjesa nije bila dovoljno homogena
Rješenje: Pričekajte 72 sata
Efekt: Jako žutilo tijekom stvrdnjavanja
Površina nije ravna (valovi na površini)
Pukotine
Skupljanje
Uzrok: Jaka egzotermna reakcija
Rješenje: Snizite temperaturu sobe / prostorije i temperaturu proizvoda
Efekt: Stvrdnjavanje nije nastupilo nakon 72 sata
Uzrok: Omjer miješanja nije bio točan ili je došlo do sporijeg stvrdnjavanja zbog niske temperature
Rješenje: Provjerite omjer miješanja ili povećajte temperaturu prostorije, moguće je i naknadno stvrdnjavanje u pećnici (na preko 40°C )